Seorang kanak-kanak lelaki akhirnya telah diselamatkan oleh polis Georgia minggu lepas selepas disembunyikan di belakang dinding palsu berkata, dia berjaya melarikan diri dengan menggunakan telefon pintar.

Gregory Jean Jr memberitahu pemberita bahawa dia telah diberikan telefon bimbit tanpa isyarat dari bapanya untuk berhubung dengan rakan-rakan, tetapi dia menggunakannya untuk memuat turun aplikasi MagicJack untuk membuat panggilan dalam talian kepada ibunya, Lisa Smith.

Dia mengatakan ibunya tidak mengetahui lokasinya sejak didakwa diculik oleh bapanya, Gregory Jean Sr., dan ibu tirinya, Samantha Davis, selepas melawat mereka pada 2010. “Dia tidak pernah tahu alamat saya,” Gregory Jean Jr memberitahu WESH.

Bapa dan ibu tirinya, Jean Sr. dan Davis kedua-dua tidak boleh diikat jamin.

Kredit: REUTERS/Clayton County Sheriff’s Department/Handout

Dalam satu sidang media, Polis daerah Clayton mengucapkan tahniah kepada pegawai yang menemui kanak-kanak lelaki itu di dalam ruang tersembunyi di antara garaj dan loteng.

Gregory Jean Jr, bersama dengan pegawai polis yang menyelamatkannya, Pegawai Daniel Day.

Kredit: Facebook: 340481876058238

Gregory Jean Jr, bersama dengan pegawai polis yang menyelamatkannya, Sgt. Joanne Southerland.

Kredit: Facebook: 340481876058238

Kanak-kanak lelaki berusia 13 tahun itu dikatakan kelihatan begitu sedih dan memiliki tanda-tanda penderaan fizikal semasa pegawai-pegawai polis itu menemuinya.

Ketua Polis daerah Clayton, Gregory Porter tidak akan menjelaskan bagaimana apa yang berlaku pada Jean Jr sepanjang berada di ruang tersembunyi, tetapi memberitahu pemberita bahawa ia adalah ‘kawasan di mana tidak ada orang yang harus hidup’.

Kisah sebenar di sebalik kejadian itu:

Seorang kanak-kanak telah dilaporkan hilang oleh ibunya empat tahun yang lalu ditemui di belakang ‘dinding palsu’ di sebuah rumah di pinggir bandar Atlanta, Georgia, polis memberitahu BuzzFeed News.

Apa yang mengejutkan ialah bapa kanak-kanak lelaki itu adalah antara lima orang yang telah ditangkap dan didakwa atas tuduhan pengurungan, kekejaman kepada kanak-kanak dan halangan.

Pada sekitar jam 11 pagi hari Jumaat, polis daerah Clayton berkata mereka dipanggil ke sebuah rumah di Jonesboro untuk melakukan pemeriksaan kanak-kanak di rumah tersebut selepas mendapat maklumat.

Kredit: Google/David Mack

“Apabila pegawai polis mula-mula sampai di sana, mereka telah bertindak untuk menghubungi beberapa penghuni di lokasi tersebut tetapi mereka memberitahu bhawa mereka tidak tahu apa-apa maklumat mengenai mangsa,” kata polis dalam satu kenyataan.

Polis meninggalkan rumah itu selepas melakukan pemeriksaan, tetapi mereka menerima panggilan daripada ibu kanak-kanak lelaki yang tinggal di luar negeri, mendesak mereka untuk kembali semula ke rumah tersebut.

Ketika polis sedang memeriksa rumah itu, kanak-kanak lelaki berusia 13 tahun itu bagaimanapun dapat menghubungi ibunya, yang kemudian memberikan maklumat kepada petugas di mana kanak-kanak itu tersembunyi.

Polis berkata mereka dapat mencari anak lelaki itu di belakang dinding palsu. Dinding itu disembunyikan dengan tuala, menurut 11Alive Atlanta.

Media tempatan melaporkan bahawa bapa lelaki itu enggan memulangkan kanak-kanak tersebut kepada ibunya selepas lawatan 2010. Jiran-jiran memberitahu 11Alive bahawa lelaki itu berpindah ke rumah itu enam bulan yang lalu.

Jiran-jiran juga dilaporkan melihat budak lelaki yang bermain di luar dan melakukan kerja-kerja di halaman rumah beberapa kali, tetapi Journal-Perlembagaan Atlanta melaporkan bahawa hanya baru-baru ini sahaja kanak-kanak lelaki itu dapat menghubungi ibunya dengan telefon.

Nama dan maklumat lain mengenai bagaimana budak lelaki itu dapat menggunakan telefon walau bagaimanapu masih belum diberitahu.

Ibu kanak-kanak lelaki kini telah bersatu semula dengan anaknya.

“Ia sangat menyentuh hati,” Sgt. Kevin Hughes dari pejabat polis daerah Clayton memberitahu BuzzFeed News. “Ibunya memeluk anak lelakinya dan tidak melepaskannya untuk seketika.”

Sgt. Hughes tidak dapat menjelaskan sama ada budak itu menghabiskan masa yang kerap di belakang dinding, atau hanya tersembunyi di sana semasa pencarian dilakukan oleh polis.

Walau bagaimanapun, beliau memberitahu wartawan bahawa kanak-kanak lelaki itu kelihatan seperti telah menghabiskan masa di dalam rumah, di garaj, atau di belakang dinding palsu.

Dia juga memberitahu berita BuzzFeed bahawa maklumat lanjut akan diberitahu sebaik sahaja pihak polis menjalankan temubual dengan kanak-kanak lelaki itu. Unit jenayah utama pejabat polis daerah Clayton akan terus menyiasat insiden itu, dan mungkin lebih banyak dakwaan yang akan dikenakan selepas ini.

Era Baru

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds