Sebuah pesawat Air France Airbus A380 dari Paris ke Los Angeles membuat pendaratan cemas di Kanada pada hari Sabtu selepas salah satu daripada enjinnya meletup semasa penerbangan, kata seorang penumpang berkata.

Kredit: Sarah Eamigh

Penerbangan Air France ke Los Angeles dari Paris dilaporkan telah membuat pendaratan cemas di Kanada pada hari Sabtu lalu selepas salah satu daripada empat enjin pesawat tersebut meletup semasa penerbangan, kata seorang penumpang.

Bercerita mengenai detik-detik cemas tersebut penumpang memberitahu bahawa mereka terdengar bunyi bising kira-kira lima jam selepas berlepas. Pesawat itu ketika itu baru saja melintasi hujung selatan Greenland, bergegar selama beberapa minit.

Sekitar dua jam kemudian, pesawat itu mendarat di Lapangan Terbang Goose Bay di Labrador, di pinggir timur laut Kanada.

Gambar dan video yang dikongsi oleh penumpang di media sosial menunjukkan kerosakan yang agak teruk pada bahagian hadapan luar enjin. Selain itu, sebahagian daripada pelindung luarnya juga tercabut akibat angin.

Air France berkata dalam satu kenyataan mengatakan bahawa enjin itu mengalami “kerosakan serius” tetapi pesawat itu dapat mendarat dengan selamat. “Juruterbang terlatih dan anak kapal kabin dapat menangani kejadian serius ini dengan sempurna,” menurut kenyataan itu lagi.

Seorang penumpang, John Birkhead, berkata dia dan isterinya baru berdiri untuk melakukan regangan ketika mendengar letupan itu.

Seorang penumpang lain Sarah Eamigh, 37, menggambarkan kejadian itu dengan mengatakan;

“Sudah tentu kami semua cemas,” katanya. “Kami telah membuat pendaratan secarara tiba-tiba, sehingga ada yang menjerit dan kerusi kami juga bergoncang. Tetapi anak-aneseorang berteriak, dan kami mengetuk-ngetuk kerusi kami.” Kabin tetap tenang, katanya.

Sekitar 20 minit selepas gangguan itu, kapten, yang diketengahkan oleh Cik Eamigh sebagai bunyi yang terguncang, mengumumkan bahawa enjin telah meletup.

Beberapa jam selepas mendarat di Lapangan Terbang Goose Bay, penumpang hanya turun dari pesawat.

Encik Birkhead berkata beliau telah mendengar sebab kelewatan itu bahawa lapangan terbang kecil – yang merupakan rumah kepada tiga syarikat penerbangan udara, kedai kopi, kedai hadiah dan tiga agensi sewa kereta – tidak bersedia untuk menampung jumlah penumpang di jet saiz A380. (Malah lapangan terbang terbesar di dunia, di Atlanta, mempunyai masalah menampung kapal terbang model itu.)

“Tiada siapa yang memberitahu kami kenapa, tetapi spekulasi mereka tidak mempunyai tempat untuk meletakkan lebih 500 orang – itu mungkin seluruh penduduk Goose Bay,” katanya dalam temu bual.

Air France berkata ia sedang berusaha untuk mengalihkan penumpang melalui salah satu laman penyambungannya di Amerika Utara. Cik Eamigh berkata dia berpuas hati, pada masa ini, di jalan raya.

“Anda berteman dengan keadaan seperti ini,” katanya. Dia menambah, dengan ketawa: “Ia kelihatan luar biasa, jadi kami sebenarnya O.K. di sini. “

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds