Pernahkah anda tertanya-tanya jika orang disekeliling anda melihat realiti sama seperti yang anda lihat? Atau…adakah kita memandang benda yang sama dengan pandangan yang sama sekali berbeza?

Apakah pula makna pandangan bagi mereka yang cacat penglihatan? Gambar di bawah mungkin boleh menjawab pertanyaan yang berlegar di fikiran anda.

#1 Dewasa dan tahap penglihatan sihat

Kredit: © Depositphotos

Pemandangan biasa bagi seorang dewasa dengan tahap penglihatan sihat.

#2. Juling (‘strabismus’)

Kredit: © Depositphotos  

Pesakit juling kebiasaannya percaya yang mereka melihat dua imej yang sama. Ada ketikanya anak mata mereka bergerak ke arah bertentangan serentak.

Tetapi sebenarnya, otak manusia mengabaikan imej yang dilihat oleh salah satu mata, oleh sebab itu hanya satu imej kelihatan pada sesuatu masa. Dalam erti kata lain, ianya seperti memandang sambil menutup sebelah mata dengan tangan.

  #3. Myopia

Kredit: © Depositphotos  

Objek pada jarak dekat sangat jelas kelihatan kepada pesakit myopia. Walau bagaimanapun, objek yang jauh kelihatan samar.

#4. Hipermetropia

Kredit: © Depositphotos  

Berlawanan dengan myopia, pesakit hipermetropia jelas melihat objek berjarak jauh tetapi samar untuk imej berjarak dekat.

#5. Antara buta dan tidak (practical blindness)

Kredit: © Depositphotos  

Pesakit pada tahap ini masih boleh membandingkan bentuk abstrak, warna dan sinaran cahaya. Walaupun begitu, mereka dikategorikan sebagai buta kerana definisi penglihatan mereka jauh berbeza dengan manusia biasa.

#6. Kehilangan penglihatan

Kredit: © Depositphotos  

Selalunya, pesakit yang mengalami masalah ini dilahirkan normal tetapi menjadi buta dikemudian hari. Pada peringkat ini mereka telah hilang upaya melihat tetapi masih mempunyai sebahagian kecil persepsi tentang cahaya.

Mereka hanya boleh membandingkan antara cahaya dan kegelapan.

#7. Buta sepenuhnya

Kredit: © Depositphotos  

Pada peringkat ini tiada apa yang boleh dilihat melainkan kegelapan mutlak. Namun begitu, orang buta tidak mentafsir kehidupan sebagai hitam atau gelap kerana mereka sendiri tidak pernah tahu makna warna secara amnya.

Mereka tidak dapat melihat apa-apa walaupun dalam mimpi.

#8. Buta warna

Kredit: © Depositphotos  

Terdapat beberapa jenis buta warna tetapi jenis yang paling biasa ialah deuteranomali yang mana semua warna terutamanya hijau dan merah dilihat dengan kepekatan yang lebih rendah pada pandangan pesakit berbanding warna asal.

#9. Bayi yang baru dilahirkan

Kredit: © Depositphotos  

Imej yang dilihat oleh bayi yang baru lahir sangat samar. Pada dasarnya, seorang bayi hanya dapat membezakan jika terdapat kehadiran cahaya atau sebaliknya.

#10. Sebulan selepas dilahirkan

Kredit: © Depositphotos  

Setelah sebulan dilahirkan, seorang bayi mula mengenali objek bersaiz besar dan objek yang berada dekat kira-kira 8 inci atau 20cm dari dirinya. Contohnya, si bayi mengenali ibunya semasa sedang menyusu.

#11. 6 bulan selepas dilahirkan

Kredit: © Depositphotos  

Selepas 3 bulan dilahirkan, seorang bayi sudah boleh melihat wajah ibu bapa mereka. Pada usia 6 bulan, bayi sudah mula mengenali warna terutamanya merah dan kuning.

#12. Mabuk

Kredit: © Depositphotos  

Gambar menunjukkan imej yang dilihat pada tahap kemabukan yang tinggi.

#13. Selepas menghisap kanabis

Kredit: © Depositphotos 

Pandangan seorang penghisap kanabis serupa dengan orang yang sedikit mabuk.

#14. Kesan LSD (pil khayal)

Kredit: © Depositphotos  

Pandangan orang yang mengambil pil khayal.

#15. Kesan kokain

Kredit: © Depositphotos  

Dadah jenis ini menambah buruk segala perasaan yang ada. Imej yang dilihat akan nampak lebih penuh, lebih terang tetapi herot-benyot.

#16. Kesan heroin

Kredit: © Depositphotos  

Penagih heroin tidak pedulikan apa-apa imej yang terlihat dipandangan mata kerana kesan dadah mengakibatkan mereka hilang segala deria rasa dan hanya diselubungi kegirangan tidak terhingga.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: KESIHATAN

Video Popular

Ad will display in 09 seconds