Pada suatu hari, seorang petani di pulau Orkney di Scotland mendapati sebuah batu besar yang kelihatan agak aneh. Sesuatu yang mengejutkan berlaku apabila dia menemui sebuah bandar tersembunyi di bawah batu Skara Brae yang dikatakan pernah wujud sekitar 5,000 tahun yang lalu.

Pada mulanya petani berpendapat bahawa ianya adalah rumah kerana ia kelihatan agak kecil. Tetapi selepas dia menunjukkan kepada beberapa orang apa yang ditemuinya, petani itu akhirnya menyedari bahawa ia adalah bandar yang telah hilang suatu ketika dahulu.

Orkney adalah sebuah pulau yang mempunyai sejarah yang sangat panjang. Penempatan tertua British juga dikatakan pernah wujud di situ. Sejarawan percaya bahawa Skara Brae adalah sebuah bandar aktif lebih 5,000 tahun yang lalu.

Jika ini benar, maka itu jelas menunjukkan bahawa Skara Brae adalah lebih tua daripada piramid Mesir. Oleh kerana kebanyakan Skara Brae telah ditutup dengan bukit pasir selama bertahun-tahun, ia sebenarnya dipelihara dengan baik selama beribu-ribu tahun.

Bandar ini juga dipercayai didiami oleh kira-kira 50 hingga 100 penduduk suatu ketika dahulu. Rumah-rumah itu bukan sekadar menjadi tempat perlindungan bagi warga Skara Brae. Pusat setiap rumah mengandungi lembangan kalis air yang boleh digunakan untuk menangkap ikan untuk dimakan.

Lihat gambar-gambar di bawah untuk melihat lebih dekat bandar misteri yang pernah didiami manusia kira-kira 5000 tahun dahulu…

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds