Ibu bapa kepada anak kembarnya yang didiagnosis dengan Sindrom Down pasti akan kecewa selepas mendengar berita yang menyedihkan dari doktor. Hari ini, pasangan ini mendapat satu kegembiraan yang hanya satu dalam sejuta yang hanya boleh dibayangkan oleh semua para ibu bapa sahaja!

Abigail dan Isobel, berusia 5 tahun, adalah kembar seiras dan dilahirkan dengan Sindrom Down. Kebarangkalian untuk mempunyai anak yang kembar seiras dengan keadaan sperti ini adalah satu dalam setiap juta.

©Facebook | Twincess Campaign

Ibu bapa kembar ini, Jodi dan Matt Parry, dari Chorley, Lancashire, kini berkongsi saat-saat keajaiban mereka dengan seluruh dunia.

©Facebook | Twincess Campaign

Walaupun kehamilan Jodi tidak teratur, ia dikategorikan sebagai “berisiko tinggi” kerana dia mempunyai kembar. Dia diimbas secara teratur sepanjang kehamilannya.

©Facebook | Twincess Campaign

Kembar ini dilahirkan secara pra matang dan terpaksa tinggal di unit neonatal selama empat minggu. Selepas dua minggu, bagaimanapun, doktor memberitahu Matt dan Jodi bahawa mereka sedang menguji kembar ini untuk sindrom Down.

©YouTube | Screenshot

Pasangan itu kecewa ketika mereka mengetahui keadaan sebenar kembar mereka.

“Saya tidak fikir saya akan melupakan hari itu. Ia seolah-olah seluruh dunia telah berakhir. Hidup ini bukanlah seperti yang saya mahu. Saya hanya berserah dan tidak tahu apa-apa untuk dilakukan lagi, “kata Matt dalam satu laporan oleh Daily Mail.

©Facebook | Twincess Campaign

Jodi berkata: “Apabila mereka mula-mula lahir, kami berasa amat sedih apabila kami mendapati mereka berdua mengalami sindrom Down, tetapi sekarang kami tidak akan mengubahnya. Tiada apa-apa di dunia yang dapat meyakinkan saya untuk mengubahnya. “

©Facebook | Twincess Campaign

Jodi berkata: “Apabila doktor membawa kami ke satu sisi untuk memberi kami keputusan, dia berkata bahawa dia bersimpati bahawa Abigail dan Isobel mengalami Sindrom Down. Sehingga hari ini saya tidak pernah tahu apa yang dia simpati.

“Dan saya fikir jika saya dapat bertemu dengannya lagi, saya ingin menunjukkan kepada beliau Abigail dan Isobel dan berkata, ‘Kenapa anda mengatakan simpati? kerana kami tidak akan mengubah Abigail dan Isobel sekarang'”

©Facebook | Twincess Campaign

Hari demi hari, minggu demi minggu, bulan demi bulan, dan tahun demi tahun berlalu, Jodi dan Matt mempunyai banyak pembelajaran untuk dipelajari berkaitan dengan Sindrom Down. Finn, anak lelaki mereka yang berusia tiga tahun dan penyokong kuat kembar ini, juga cepat belajar tentang keadaan adik perempuannya.

“Kehidupan saya tidak akan sama tanpa mereka. Sindrom Down bermakna bahawa saya perlu membantu adik-beradik saya sedikit lebih daripada sekiranya saya mempunyai adik perempuan yang tidak mempunyai Sindrom Down kerana mereka boleh belajar lebih cepat, “kata Finn, yang kini berusia lapan tahun.

©Facebook | Twincess Campaign

Proses pembelajaran agak panjang dan agar sukar untuk keluarga kami, tetapi mereka mendapati bahawa Abigail dan Isobel tidak berbeza dari Finn.

“Saya telah belajar tidak ada perbezaan antara mereka dan [abang lelaki mereka] Finn selain daripada kecepatan untuk mereka berkembang,” kata Jodi.

©Facebook | Twincess Campaign

Jodi berkata: “Jelas sekali mereka mempunyai lebih banyak temu janji hospital dan pemeriksaan rutin. Mereka mempunyai tiroid yang tidak aktif jadi mereka perlu menjalani ujian darah untuk itu. Mengambil dua kanak-kanak ke hospital adalah mimpi yang ngeri hanya kerana anda mempunyai dua anak yang dalam keadaan yang sama!

©Facebook | Twincess Campaign

“Kehidupan hanya menjadi sedikit berbeza. Semuanya memerlukan sedikit masa. “

©Facebook | Twincess Campaign

Mereka menikmati zaman kanak-kanak mereka yang riang dan gembira.

©Facebook | Twincess Campaign

Melalui pengalaman positif mereka bersama dengan anak-anak, pasangan itu memulakan amanah kebajikan amal yang dipanggil “Twincess” untuk menyebarkan maklumat kepada keluarga yang ahlinya didiagnosis dengan sindrom Down.

©Facebook | Twincess Campaign

Mereka berasa terdorong untuk meningkatkan kesedaran disebabkan peningkatan bilangan pengguguran kehamilan apabila janin didiagnosis dengan Sindrom Down.

©Facebook | Twincess Campaign

Jodi berkata: “Apabila sindrom Down didiagnosis dengan prenatal. : ‘Kanak-kanak ini menghidap sindrom Down, anda boleh melakukan pengguguran dalam 10 minggu yang akan datang.’ Dan itu adalah sesuatu yang menyedihkan. Saya fikir jika anda mempunyai pilihan untuk mengugurkan dengan segera, dan tiada siapa yang memberitahu anda tentang kebaikan dan keburukannya, maka orang akan menggugurkannya. “

©Facebook | Twincess Campaign

Jodi, Matt, dan Finn sangat cintakan anak perempuan mereka. Mereka berbangga dengan mereka dan kagum dengan pencapaian mereka.

©Facebook | Twincess Campaign

Meraka telah memulakan persekolahan mereka degan baik sekali. Mereka berkomunikasi dengan semua orang dengan menggunakan bahasa isyarat dan mempunyai seorang pembantu pengajar yang membantu mereka berdua.

Jodi berkata: “Mereka sukakan sekolah. Komunikasi utama mereka adalah dengan tanda isyarat tetapi pertuturan mereka bertambah baik setiap hari. “

©Facebook | Twincess Campaign

“Abigail mungkin lebih sedikit kebelakang dalam pertuturannya kerana dia menderita dengan masalah pendengarannya. Jadi ketika dia sedang bersekolah, dia memakai alat bantu pendengaran. Mereka boleh berdua menyebut nama mereka sendiri, Mummy, Daddy, dan Finn, “tambahnya.

©Facebook | Twincess Campaign

Saya tidak akan mengatakan bahawa kami mempunyai jangkaan yang besar, yang kami beranggap bahawa mereka akan menjadi orang pertama dengan Sindrom Down yang bakal menjadi akauntan berkanun atau apa-apa seperti itu.

“Tetapi selagi mereka diberi peluang itu semua, itu sahaja yang saya boleh berharap.”

©Facebook | Twincess Campaign

“Kembar, “seperti yang dijelaskan oleh Jodi, adalah” perayaan sindrom Down “dan cara untuk” menghapuskan mitos. ”

Kadang kala ketidaktahuan, kesilapan maklumat, atau mementingkan diri menggoda kita untuk melakukan perkara-perkara yang kita tidak bangga. Kadang-kadang kita merasakan bahawa jalan keluar yang mudah mungkin merupakan cara terbaik … tapi bukan?

©Facebook | Twincess Campaign

Tonton video di bawah ini:

Era Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds