Polydactyly adalah satu fenomena di mana bayi yang dilahirkan dengan jari tambahan. Walau bagaimanapun, keluarga dari Bihar ini telah melangkah ke peringkat seterusnya! Semua 25 ahli keluarga ini mempunyai 12 jari tangan dan 12 jari kaki!

Kredit: YouTube screenshot

Krishna Chaudhary dari Gaya dilahirkan dengan 12 digit seperti bapanya dan datuknya. ‘Bapa dan datuk saya mempunyai 24 jari. Saya bersama dengan adik-beradik saya mempunyai 24 jari dan anak-anak dan cucu-cucu kami juga terkesan sama, “katanya kepada Dailymail.

Kredit: YouTube screenshot

Bagi Krishna, sebagai seorang buruh ladang, jari-jarinya yang kelebihan tidak menjadi satu masalah. Walau bagaimanapun, wanita dalam keluarga menghadapi masalah dalam perkahwinan kerana para pelamar tidak menganggap ia adalah satu keadaan yang sangat menarik.

“Ada lelaki yang enggan berkahwin dengan gadis-gadis dari keluarga saya selepas mengetahui keadaan mereka yang sebenar,” kata Krishna.

Kredit: YouTube screenshot 

Bagi Sitbiya, kakak ipar Krishna,  ini adalah keadaan adalah yang berkat. Dia merasakan ia adalah mesej dari Tuhan bahawa semua ahli keluarganya mempunyai keadaan yang sama.

Walau bagaimanapun, ada ahli dalam keluarganya menganggapnya sebagai satu sumpahan. Selain itu, keluarga ini juga menghadapi masalah yang lain.

Sebagai contoh, dalam laporan Daily mail, Krishna berkata bahawa dia atau sesiapa sahaja dalam keluarganya tidak dapat memakai kasut.

‘memakai kasut tidak sesuai dengan kami, jadi kami tidak mempunyai pilihan tetapi memakai ini (sandal) dan kami tidak mampu memiliki kasut yang direka khas, “katanya.

Kredit: YouTube screenshot

Keluarga Krishna Chaudhary dengan angka gabungan 600 mungkin merupakan satu-satunya keluarga di dunia yang mempunyai banyak jari tangan dan jari kaki!

Menurut Dr Ayush Gupa, Profesor di D.Y. Patil Medical College, Pune, Polydactyly adalah merupakan satu gangguan genetik. Angka tambahan itu tidak menyebabkan sebarang bahaya dan boleh dikeluarkan. Tetapi pembedahan itu boleh menjadi sangat mahal.

Era  Baru

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds