Ahli sains Neuros di Universiti Newcastle dan UCL telah menemui punca klinikal tentang kepekaan yang kuat terhadap pencetus bunyi.

Imbasan aktiviti otak dari mesin MRI

Sekiranya anda tidak dapat menahan bunyi orang mengunyah atau headphone berisik, mungkin ini berkaitan dengan masalah saraf. Sehingga kini, keadaan misophonia dianggap sebagai akibat kecenderungan singkat atau peningkatan kegelisahan, tetapi para penyelidik dari Newcastle University percaya mereka telah menemui dasar punca fisiologinya.

Misophonia menyebabkan penghidap mengalami kepekaan terhadap bunyi yang tertentu. Ini boleh menyebabkan ketidakselesaan yang sederhana seperti perasaan panik dan kemarahan yang amat.

Walaupun respon ini tidak disebabkan oleh setiap bunyi, hanya mereka yang berada dalam ‘set pencetus’ unik untuk setiap pesakit yang mempunyai misophonia boleh menyebabkan kesulitan.

Pemakan yang bising, bayi yang menangis, atau pernafasan terlalu kuat boleh menyebabkan kemurungan bagi mereka yang mengalami misophonia; mereka yang bermasalah dalam hubungan atau mereka yang menderita kerana berjuang untuk hidup di dalam persekitaran yang bising.

Walaupun sudah mengetahui sejumlah besar kesannya, punca misophonia telah dirujuk kepada golongan yang lebih profesional.

Kini, sebuah kajian yang dijalankan oleh Dr Sukhbinder Kumar di universiti yang bersekutu dengan Wellcome Centre for NeuroImaging di University College London, telah menemui sebab klinikal dengan menggunakan pengimejan resonans magnetik.

Hasil kajian menunjukkan bahawa orang yang mengalami misophonia mempunyai kelainan dalam mekanisme kawalan emosi otak – antara lobus frontal dan anterior insular cortex (AIC)– menyebabkan mereka bertindak balas dengan sangat mudah terhadap bunyi yang tertentu.

Fungsi AIC adalah untuk memproses emosi dan mengawal tindak balas kita terhadap pelbagai rangsangan. Semasa ujian, subjek dengan misophonia mengalami peningkatan aktiviti dalam kedua-dua lobus frontal dan AIC, manakala pesakit tanpa gangguan mengalami peningkatan dalam aktiviti AIC, tetapi penurunan dalam aktiviti lobus frontal.

Penyelidik membuat spekulasi bahawa ini boleh mencetuskan mekanisme kawalan yang tidak normal di antara kedua-dua kawasan ini.

Tim Griffiths, Profesor Neurologi Kognitif di Newcastle University dan UCL, meragui kesahihan keadaan sehingga melihat bukti keadaannya secara langsung.

“Saya berharap ini akan memberi jaminan kepada pesakit,” katanya, “Saya menjadi sebahagian daripada masyarakat yang ragu-ragu sehingga kami melihat pesakit di klinik dan memahami bagaimana ciri-ciri yang serupa.”

Sama seperti seorang pesakit, Olana Tansley-Hancock, 29, berasal dari Ashford di Kent, mula mengalami gejala pada usia lapan tahun. Walaupun misophonia tidak diiktiraf pada masa itu, kepekaannya terhadap bunyi-bunyi tertentu adalah merupakan gejala kepada keadaan itu.

“Saya hanya boleh memberitahu perasaan seperti ingin menumbuk orang ketika saya mendengar bunyi mereka yang sedang makan – dan sesiapa yang mengenali saya akan mengatakan bahawa saya sudah tidak seperti saya sendiri,” katanya.

Penyelidikan yang diterbitkan sehingga kini membuktikan penderita seperti Tansley-Hancock bahawa keadaannya adalah klinikal, walaupun ia belum dikenal pasti dalam skema diagnostik klinikal.

Mengikut penemuan ini, pilihan rawatan untuk gangguan kini boleh dinilai. Dr. Sukhbinder Kumar percaya penemuan ini boleh digunakan untuk teknik rawatan terapeutik untuk keadaan yang seperti ini.

“Harapan saya adalah untuk mengenal pasti tanda-tanda pada otak oleh pencetus bunyi – tanda tersebut boleh digunakan untuk rawatan seperti untuk maklum balas neuro,” katanya, “… di mana pesakit dapat mengawal selia tindak balas mereka dengan melihat apa jenis Aktiviti otak yang sedang dihasilkan. “

Era Baru

Share
Kategori: KESIHATAN VIDEO

Video Popular

Ad will display in 09 seconds