Lelaki ini telah membina satu ikatan yang unik dengan seekor beruang Kodiak gergasi. Dia telah membela beruang tersebut semenjak ia masih anak muda lagi.

Haiwan ini kini mempunyai ketinggian 9 kaki tinggi dan berat 1,400 pound-tetapi itu tidak menghalang kedua-dua mereka untuk saling memeluk dan menghabiskan masa bersama-sama!

Pasangan bertuah ini, Jim Kowalczik dan isterinya, Susan, yang menjalankan Orphaned Wildlife Center iaitu sebuah organisasi di Otisville, New York, yang membantu memulihkan haiwan yang cedera dan mempunyai keistimewaan bekerja dengan beberapa tetamu istimewa.

Salah seekor haiwan jagaannya adalah Jimbo, seekor beruang Kodiak raksasa yang berukuran 9 kaki dan beratnya 1,400 pound (635 kg). Dia dilahirkan di dalam jagaan dan telah hidup dikelilingi manusia sepanjang hidupnya. Disebabkan itu, dia sangat jinak dan ramah terhadap penjaga mereka, dan mereka dapat membina satu hubungan dengannya.

“Dia akan bermain dengan anda sepanjang hari jika anda mempunyai masa,” kata Jim Kowalczik.

“Mereka berpuas hati, mereka gembira. Jika mereka tidak, anda akan tahu, Jimmy adalah sahabat saya. Ia tidak menjadi lebih baik daripada itu. Dia menyayangi kamu hanya untuk kamu, “katanya kepada Barcroft.

Walau bagaimanapun, Jim berkata bahawa seseorang perlu berhati-hati bila berdekatan dengan haiwan yang kuat ini. “Dia memang sangat lembut tetapi kadang-kadang dia tidak tahu kekuatannya sendiri jika kamu cuba pergi menjauhkan diri, dia akan menarik pakaian atau seluar pendek kamu dan menarik kamu kembali kepadanya.

“Bayangkan orang yang paling kuat dan besar yang anda kenal. Dia sangat kuat. Apa yang perlu dia lakukan adalah berbaring padamu, “katanya.

Pasangan ini mempunyai 11 beruang dalam penjagaan mereka. Mereka diberi makan 30 kilogram (13.6 kg) makanan sehari, termasuk campuran daging, makanan haiwan, buah, dan marshmallow yang kadang-kadang sebagai hadiah.

Menjaga haiwan liar ini sangat menggembirakan, kata Susan, “Ia adalah satu perkara yang menarik untuk melihat mereka membesar dan memilikinya dari kecil.”

Jim berkata, “Mereka adalah seperti anak-anak anda. Berapa banyak anda sayangkan mereka dan mereka akan menyayangi anda lebih banyak lagi. Kadang-kadang anda akan menganggapnya sebagai ganjaran, tetapi itu adalah satu hubungan yang sangat istimewa. “

Kowalcziks juga terpaksa berhadapan dengan kehilangan empat beruang kesayangan mereka. Jangka hayat Kodiak adalah antara 20 dan 25 tahun, jadi apabila seseekor akan mati, ia terasa seperti kehilangan seorang ahli keluarga.

Susan berkata, “perkara ini adalah sama seperti berkabung disebabkan oleh kehilangan seorang anak.”

“Beruang adalah segala-galanya kepada saya, saya akan melakukan apa sahaja untuk mereka. Saya menghabiskan sepanjang hari dengan mereka setiap hari, “kata Susan. Dan Jim menambah, “Ini adalah kehidupan kami dan kami adalah keluarga beruang besar.”

Hubungan yang sungguh menyentuh hati di antara manusia dan haiwan. Jom kita lihat lagi beberapa gambar yang menakjubkan di bawah!

Era Baru

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds