KUALA LUMPUR – Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan akan mengambil tindakan tegas terhadap peniaga dalam talian yang tidak memaparkan harga barangan dan maklumat perkhidmatan mereka tetapi sebaliknya meminta pelanggan yang berminat untuk menghantar mesej peribadi (PM) kepada mereka.

Peniaga dalam talian ini termasuk mereka daripada laman media sosial seperti Facebook dan Instagram, di mana bentuk perniagaan ini adalah menjadi kebiasaan sekarang ini.

Jadi, jika anda melihat kedai menyuruh untuk “PM saya untuk harga!” dalam keterangan produk mereka, jauhkan diri daripada kedai itu.

Menurut Akta Perlindungan Pengguna 1999, peruncit dikehendaki oleh undang-undang untuk memaparkan:

1. Harga penuh barangan atau perkhidmatan, termasuk cukai dan pengangkutan atau kos lain

2. Nama orang yang mengendalikan perniagaan atau syarikat dan nama perniagaan

3. Nombor pendaftaran perniagaan atau syarikat

4. Alamat e-mel, nombor telefon atau alamat orang yang menjalankan perniagaan

5. Keterangan ciri-ciri utama barangan atau perkhidmatan

6. Kaedah pembayaran

7. Terma dan syarat

8. Anggaran masa penghantaran

Jika peniaga dalam talian tidak mematuhi syarat-syarat ini, mereka boleh didenda sehingga RM50,000 atau menghadapi hukuman penjara maksimum tiga tahun. Mereka juga boleh dijatuhkan hukuman denda dan penjara dalam beberapa kes.

“Kami akan melaksanakan undang-undang ini secara berperingkat bagi membolehkan penjual menyesuaikan diri dengan peraturan baru ini,” kata Datuk Roslan Mahayudin, pengarah penguatkuasa kementerian itu.

“Kami mahu pengguna dilindungi dengan lebih baik. Hak-hak mereka mesti dilindungi, dan mereka mesti dapat membuat keputusan pembelian dengan maklumat mengenai harga, produk dan perkhidmatan, yang mereka berurusan dan caj tersembunyi di hujung jari mereka. “

“Jika seseorang menjual kucing, sebagai contoh, dia mesti memaparkan harga yang dia inginkan untuknya. Dia tidak boleh mengatakan ‘PM jika berminat’. Tidak lagi.”

Jadi, bagi anda yang menjual barang-barang dalam talian dan mendapati bahawa anda tidak mematuhi keperluan ini, sudah tiba masanya untuk berbuat demikian sebelum anda dijatuhkan dengan hukuman denda, atau lebih buruk, hukuman penjara tiga tahun!

Era Baru

Share
Kategori: BISNES NASIONAL

Video Popular

Ad will display in 10 seconds