Sindrom Prader-Willi adalah sindrom jarang berlaku yang menyebabkan seseorang sentiasa lapar dan memerlukan makanan. Sindrom ini dikatakan hanya berlaku seorang daripada 15,000 kanak-kanak dan disebabkan oleh kelainan pada kromosom 15.

Baru-baru ini gempar di media massa mengenai seorang kanak-kanak lelaki yang dikatakan menghidap sindrom ini. Caden Benjamin, 10, dari Standerton, Afrika Selatan, memiliki berat badan seberat 90 kilogram kerana makan berlebihan secara berterusan.

Dia telah didiagnosis menghidapi gangguan genetik yang dipanggil sindrom Prader-Willi.

Caden Benjamin, 10, dari Standerton, Afrika Selatan, memiliki berat badan seberat 90 kilogram kerana makan berlebihan secara berterusan

Ibunya Zola Benjamin mengatakan akibat menghidap sindrom itu Caden akan makan apa sahaja yang ada di tangannya sehingga ada suatu ketika dia makan kertas tandas.

‘Sebenarnya, dia akan makan apa-apa kertas yang akan ditemui di rumahnya. Jika tidak ada apa-apa untuk dia makan, dia akan mengikis kotoran di atas lantai dan memakannya. ‘

Beberapa tahun yang lalu, dia terpaksa menjalani trakeotomi dan dia kini bernafas melalui tiub yang dimasukkan ke dalam salur darahnya.

Sindrom Prader-Willi adalah gangguan yang jarang berlaku dan tidak dapat diubati. Sindrom ini juga memberi kesan kepada beribu-ribu orang di seluruh dunia, mengakibatkan masalah fizikal, mental dan tingkah laku.

Caden telah didiagnosis dengan gangguan genetik yang jarang berlaku dipanggil sindrom Prader-Willi

Ibunya Zola Benjamin (gambar)  mengatakan akibat menghidap sindrom itu Caden akan makan apa sahaja yang ada di tangannya

Cik Benjamin menambah: ‘Pada usia tiga tahun dia telah mencapai berat badan sebanyak 40 kg  dan pada masa itu, kami tidak tahu apa masalah yang sedang dihadapinya.

‘Kami pergi berjumpa beberapa orang doktor dan tidak ada yang dapat memberitahu kami apa yang tidak kena  sehingga dia memiliki berat badan seberat itu.’

Akhirnya, seorang doktor di Steve Biko Academic Hospital di Pretoria menjalankan ujian lanjut dan mendiagnosis penyakit Caden.

Cik Benjamin berkata: ‘Biasanya dia akan memulakan hari dengan makan empat keping roti bakar keju dan sejam kemudian dia akan minum Coke dan makan sisa makanannya dari malam semalam.

‘Kemudian pada makan tengah hari dia makan dua ketul ayam besar. Dia akan makan setiap jam sepanjang hari. ‘ Tetapi dengan berat badannya yang sukar dikawal menyebabkan kesihatannya terjejas. Doktor lalu telah merancang diet yang sesuai buat kanak-kanak itu.

Cik Benjamin terpaksa mengunci semua kabinet dapur dan peti sejuknya dan menyembunyikan semua barang makanan di rumah.

‘Dia benar-benar bergelut. Saya merasa sangat dahsyat … tetapi doktor mengatakan bahawa jika saya mahu melihat anak saya hidup, maka dia perlu menjalani diet, “katanya.

‘Setiap hari adalah pertempuran buatnya. Saya perlu memeriksanya sepanjang hari.’ Caden juga bergelut untuk terus bergerak dan bernafas kerana berat badan melampau yang dimilikinya.

Caden juga bergelut untuk terus bergerak dan bernafas kerana berat badan melampau yang dimilikinya

Dia juga mengalami tekanan dan kemurungan kerana dia tidak dapat hidup seperti kanak-kanak biasa.

‘Kadang-kadang dia hanya akan menangis dan memberitahu saya bahawa dia mahu keluar dan bermain dengan anak-anak lain di luar,’ kata Cik Benjamin.

‘Tetapi dia tidak dapat berbuat demikian dan tidak apa yang boleh saya lakukan untuk membantunya.’

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Keluarga KESIHATAN

Video Popular

Ad will display in 09 seconds