KUALA LUMPUR – Rakyat Malaysia diminta untuk bersedia membayar bayaran tambahan (surcharge) elektrik sekiranya cadangan memansuhkan rebet elektrik dilaksanakan.

Pengguna elektrik di Malaysia perlu bersedia untuk membayar bayaran tambahan elektrik jika rebet semasa dihentikan

Kredit:  The Malaysian Insider

Badan pengawalseliaan Malaysia bagi industri bekalan elektrik, Suruhanjaya Tenaga (EC), telah mengingatkan rakyat Malaysia bahawa subsidi elektrik kerajaan tidak dapat diteruskan selama-lamanya dan pengguna perlu menggunakan elektrik secara bijak.

Pemangku Ketua Eksekutif dan Pengarah Kanan Pembangunan Industri Elektrik dan Peraturan Pasaran Ir. Azhar Omar, dalam temu bual dengan Bernama Radio baru-baru ini mengatakan bahawa subsidi yang akan berakhir tidak dapat dielakkan dan rakyat Malaysia perlu bersedia untuk apa yang akan datang.

“Kita perlu mengenakan bayaran tambahan tetapi kerana kebimbangan terhadap kesejahteraan rakyat, kerajaan masih menggunakan rizab untuk menyerap kenaikan kos kerana dana yang ada mungkin tidak dapat memenuhi keperluan masa depan. Setiap orang perlu bersedia,” Katanya dipetik Bernama pada hari Rabu, 26 Julai.

Kerajaan telah menawarkan subsidi kepada pengguna selama hampir 10 tahun

Subsidi RM20 pada bil elektrik bulanan ditawarkan kepada pengguna rumah sejak 1 Oktober 2008, di mana bil berjumlah RM20 atau kurang layak menerima rebet ini.

Menurut Azhar, kerajaan telah membelanjakan RM1.049 bilion untuk peruntukan rebet elektrik ini. Beliau menjelaskan bahawa kerajaan akhirnya akan menghentikan subsidi kos ini, bukan kerana mereka tidak lagi mampu menyerap caj tetapi disebabkan hakikat bahawa lebih baik menggunakan sumber kewangan untuk memajukan pembangunan ekonomi negara.

Beliau juga menegaskan bahawa sektor lain di negara ini memerlukan dana untuk pembangunan, termasuk membina hospital dan jalan raya, antara lain.

Azhar juga mendedahkan bahawa tarif elektrik Malaysia adalah antara yang terendah di rantau ASEAN.

Beliau menegaskan bahawa tarif elektrik untuk sektor perindustrian adalah rendah tetapi tinggi bagi pengguna domestik di negara maju, sedangkan di Malaysia, para pengguna menikmati tarif yang rendah merentasiruang kediaman, perindustrian dan perniagaan.

Kredit: Slideshare

“Ini kerana tidak seperti negara lain yang lebih tegas terhadap penggunaan komersial, struktur tarif kami direka untuk tidak membebankan, tetapi membantu rakyat,” katanya.

Walaupun terdapat kemungkinan kenaikan bil elektrik, ia tidak akan berlaku dalam tempoh beberapa bulan ini.

Menteri Tenaga, Teknologi Hijau dan Air, Datuk Seri Maximus Johnity Ongkili mengumumkan pada 30 Jun bahawa tarif elektrik di Semenanjung Malaysia, Sabah dan Wilayah persekutuan Labuan akan kekal tidak berubah sehingga 31 Disember 2017.

Beliau mendedahkan bahawa kosnya meningkat disebabkan kenaikan kos bahan api dan penjanaan elektrik bagi pengguna di Semenanjung tetapi Kabinet telah bersetuju untuk memperuntukkan RM1.303 bilion untuk mengurangkan kos yang ditanggung.

Sementara itu, subsidi khas berjumlah RM468 juta telah diperuntukkan bagi pengguna di Sabah dan Wilayah Persekutuan Labuan untuk 2017.

Kerajaan dapat menyediakan subsidi ini melalui Power Purchase Agreement Savings Fund (PPA Savings Fund). Pada asasnya, dana itu ditubuhkan oleh kerajaan dan objektifnya adalah untuk mengumpul tabungan supaya pengguna dapat menikmati (dengan menampung kesan tarif) dan itu hasil daripada rundingan semula dengan pengeluar kuasa bebas generasi pertama (IPP) generasi pertama.

Melalui program ini ia dilaporkan bahawa kerajaan telah berjaya mengumpul kira-kira RM1.8 bilion.

Walau bagaimanapun, rakyat mungkin berhadapan dengan pengalaman yang berlainan pada 2018

“Menantikan kedatangan Disember 2017, kami masih mempunyai kira-kira RM1.8 bilion, tetapi bermula dari bulan Januari dan seterusnya, saya perlu melihat semakan itu, sama ada ada kenaikan atau sebaliknya.”

“Peranan Suruhanjaya adalah untuk memastikan bekalan elektrik diperoleh pada harga yang berpatutan dengan pemfaktoran dalam kos menyediakan elektrik dan pulangan yang munasabah kepada syarikat utiliti, kos pembekalan bahan api dan lain-lain,” kata Azhar.

Kredit: AFP

Bernama melaporkan bahawa salah satu peranan EC adalah memastikan syarikat utiliti negara Tenaga Nasional Bhd (TNB) tidak akan mendapat keuntungan berlebihan.

SPR sedang menjalankan audit mengenai TNB untuk menentukan sama ada kos yang dikenakan semasa tempoh pengawalseliaan pertama adalah munasabah dan cekap.

Era Baru

Share
Kategori: NASIONAL

Video Popular

Ad will display in 09 seconds