KUALA LUMPUR – Baru-baru ini Kerajaan Malaysia mengumumkan bahawa Malaysia akan mengembalikan anak panda gergasi kelahiran Malaysia yang berusia dua tahun,  Nuan Nuan ke China bulan depan, kata FMT.

Sumber: MMO

Sumber: The Star

Keputusan itu dibuat selepas kos untuk memelihara dan menjaganya dianggap terlalu tinggi.

“Sekiranya kita mahu terus memelihara dan menjaga Nuan Nuan, kita perlu memperluaskan Pusat Pemuliharaan Panda Giant di Zoo Negara, dengan yuran tahunan sebanyak US $ 600,000 (RM2.5 juta) ditambah pula dengan perbelanjaan lain.”

Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, Wan Junaidi Tunku Jaafar berkata:

“Adalah sedih untuk mengucapkan selamat tinggal, tetapi kami berpendapat ini adalah yang terbaik untuk Nuan Nuan,” katanya.

Surat rasmi telah disampaikan kepada kerajaan China untuk memaklumkan kepada mereka tentang keputusan itu. Ibu bapa Nuan Nuan, Xing Xing dan Liang Liang dipinjamkan dari China untuk melambangkan ulang tahun ke-40 hubungan diplomatik antara Malaysia dan China pada 2014.

Sumber: My News Hub

Berita ini dengan cepat menjadi topik hangat di kalangan rakyat Malaysia pada masa itu, ramai yang menganggapnya sebagai pembaziran wang. Sekarang kerajaan memutuskan untuk menghantarnya kembali ke China, netizens dengan pantas memberikan pendapat dan hujah-hujah mereka.

“Secara terus-terang saya katakan ianya adalah pembaziran wang. Beribu-ribu pelajar boleh ditaja untuk melanjutkan pelajaran mereka, tetapi tidak, anda memilih untuk menggunakan wang untuk memelihara panda ini, ” kata seorang netizen.

“Saya fikir ada orang yang mengatakan ekonomi kita berada di landasan dan sedang berkembang kukuh? mengapa perlu menghantar panda itu kembali?” kata netizen yang lain.

Kami mohon maaf kepada Nuan Nuan, tetapi RM2.5 juta untuk menjaga kamu adalah harga yang cukup besar untuk dibayar. Oleh itu, jika anda mahu melihat Nuan Nuan anda boleh pergi sahaja ke Pusat Pemuliharaan Panda Giant Zoo Negara dan itu mungkin kali terakhir anda melihatnya sebelum dia mengucapkan selamat tinggal!

Era Baru

Share
Kategori: NASIONAL

Video Popular

Ad will display in 10 seconds