PETALING JAYA – “Guru-guru pelatih yang sedia ada sekarang perlu memohon kepada Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) untuk mendapatkan pinjaman untuk membantu perbelanjaan hidup mereka,” kata Timbalan Menteri Pendidikan II, Datuk Chong Sin Woon.

Kredit:  amazonaws.com

Hal ini berikutan selepas kerajaan membuat keputusan untuk memansuhkan elaun sara hidup dan perjalanan kepada guru pelatih mulai Jun 2018.

Beliau bagaimanapun memberitahu bahawa pelatih sedia ada akan terus menerima elaun perbelanjaan bulanan RM430 dan elaun perjalanan tidak melebihi RM500 setahun sehingga mereka tamat pengajian.

Untuk menjadi seorang guru di Malaysia, para pelatih mendaftar kursus asas Institut Pendidikan Guru. Selepas menamatkan ijazah pra-ijazah dalam Pendidikan mereka (PPISMP), pelatih terus melakukan PISMP.

Menurutnya lagi, kementerian pendidikan akan meneruskan pendanaan ijazah sarjana dalam Pendidikan (PISMP).

“Keseluruhan kos bagi empat tahun pengajian PISMP ialah RM27,831. Ini masih akan ditanggung oleh kerajaan. Selain itu, elaun dan yuran kursus di Institut Pendidikan Guru setahun bagi program pra-PISMP sebanyak RM8,163 juga akan dibayar oleh kerajaan.”

Keputusan mendadak kerajaan ini turut mendapat perhatian daripada Setiausaha Agung Persatuan Kebangsaan Kesatuan Pengajian Kebangsaan (NUTP), Harry Tan. Dia berkata, notis singkat yang diberikan untuk pengumuman itu tidak adil kepada ibu bapa dan pelatih.

Kredit: iluminasi.com

Bekas setiausaha agung NUTP, Lok Yim Pheng, yang kini merupakan pesuruhjaya Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam), menggesa kementerian untuk menimbang semula keputusan itu.

Beliau berkata, dia tahu sekurang-kurangnya tiga puluh peratus ibu bapa pelatih adalah penerima Bantuan 1Malaysia (BRIM) di salah satu institusi latihan.

“Apakah keadaan seperti di institusi lain? Bagaimanakah orang miskin dapat menghadapinya? “

Beliau berkata keputusan itu akan menyebabkan banyak guru pelatih berhutang.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: NASIONAL Pendidikan

Video Popular

Ad will display in 09 seconds