Keju adalah makanan yang ditapai diperbuat daripada susu pelbagai mamalia. Sejak 10000 B.C manusia mula menternak haiwan tenusu dan dalam masa yang sama mereka sudah tahu membuat dadih dengan menggunakan susu.

cheese1

Apabila susu mulai masam, ia akan bertukar menjadi ketulan dadih, ketulan phosphoprotein, berair, cecair kelabu yang mengandungi laktosa, mineral, vitamin dan lemak.

Ketulan ini (dadih) ini akhirnya digunakan untuk membuat keju. Sehingga kini, pembuatan dan penemuan keju memiliki sejarah dan versi yang tersendiri mengikut budaya sesuatu tempat.

Bahan mentah

Keju diperbuat daripada susu berasal daripada haiwan seperti lembu, biri-biri, kambing, kuda, unta, kerbau dan rusa.

cheese2

Kebanyakan pembuat keju mempercepatkan proses curdling (mendadih) dan rennet, asid laktik atau ekstrak tumbuhan, seperti rennet sayur-sayuran yang dihasilkan dari artichokes liar, daun ara, kesumba atau tembikai. Selain itu, keju juga mungkin mengandungi pelbagai bahan tambahan untuk meningkatkan rasa dan warna.

Proses Pembuatan

Menyediakan susu

cheese3

Pembuat keju membiarkan susu sehingga cukup asid laktik telah terhasil untuk mula menghasilkan keju. Bergantung kepada jenis keju yang dihasilkan, pembuat keju kemudiannya boleh memanaskan susu masak (ripening milk).

Memisahkan dadih dari air dadih

cheese4

Langkah seterusnya ialah dengan menambah rennet haiwan atau sayur-sayuran ke dalam susu, dan asingkan dadih dan whey (air dadih). Setelah itu, dadih dipotong dalam keadaan berdua-dua dalam bentuk menegak dan mendatar menggunakan pisau.

Keju yang lembut akan dipotong menjadi ketulan besar, manakala keju keras dipotong menjadi ketulan kecil. (Untuk cheddar, misalnya, ruang di antara pisau adalah kira-kira satu per dua puluh inci [setengah sentimeter].) Selepas memotong, dadih boleh dipanaskan untuk mempercepatkan pemisahan.

Menekan dadih

Dadih tidak boleh dalam keadaan lembap, walaupun jumlah yang dikeluarkan bergantung kepada jenis keju. Jenis keju yang berlainan memerlukan dadih untuk dipotong, panas, dan /atau ditapis untuk menghilangkan kelembapan yang berlebihan. Apapun, jika dadih perlu dimasak/dimatangkan , letakkan dadih ke dalam acuan. Di sini, ia akan ditekan untuk memberi bentuk dan saiz yang dikehendaki.

Pematangan Keju

cheese6

Pada peringkat ini keju boleh disuntik dengan perisa, air garam, kemudian dibalut dengan kain atau rumput kering sebelum disimpan di tempat pada suhu yang betul dan tunggu sehingga matang/masak.

Membungkus keju asli

cheese6

Sesetengah keju boleh membentuk kulit luar secara semulajadi, kerana permukaannya yang kering. Kulit luar/ rinds lain boleh membentuk dari pertumbuhan bakteria yang telah terdapat pada permukaan keju. Oleh itu, keju boleh ditutup dengan kain atau lilin.

Membuat dan membungkus keju yang diproses

Keju seperti Emmental (biasanya dipanggil Swiss), Gruyere (sama seperti Swiss), Colby, atau cheddar dipotong dalam bentuk sangat kecil dan halus. Seterusnya, ia akan dicampur dengan air untuk membentuk pes, bahan-bahan lain seperti garam, pengisi, pengemulsi, bahan pengawet, perasa dan ditambah. Campuran ini kemudian dipanaskan di bawah suhu terkawal. Walaupun masih panas dan lembut, pes keju yang terhasil dalam bentuk yang memanjang akan dihiris. Kepingan kecil keju kemudian dimasukkan ke lembaran plastik atau foil dan dibungkus oleh mesin.

Anda masih tertanya-tanya bagaimana keju dibuat dalam kuantiti yang besar? Tonton video di bawah untuk menyaksikan sendiri bagaimana keju diproses.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: INSPIRASI VIDEO

Video Popular

Ad will display in 09 seconds