Pada tahun 2012, seramai 50 juta penduduk di sebuah negara menghadapi masalah untuk mendapatkan makanan. Boleh anda teka di mana? Ianya bukanlah di negara-negara Afrika atau Bangladesh. Ianya berlaku di Amerika Syarikat.

Tidak semua masyarakat dunia yang mempunyai akses kepada makanan. Seramai 1 billion orang seluruh dunia menghadapi masalah kekurangan makanan. Amat menyedihkan apabila mereka yang dikurniakan makanan bertindak membuangnya.

globalhunger

Mengapa begitu banyak pembaziran makanan ini berlaku? Penurunan harga makanan merupakan antara faktor yang menyumbang kepada masalah ini.

Di Amerika Syarikat contohnya, berdasarkan laporan yang dkeluarkan oleh Persatuan Pengguna Kebangsaan (National Consumer League), kini rakyat Amerika hanya menggunakan 6% daripada jumlah pendapatan mereka untuk membeli makanan berbanding 12% pada tahun 1982.

Penurunan kandungan nutrisi di dalam makanan yang dihasilkan juga antara penyebab hal ini berlaku. Berdasarkan buku “Overfished Ocean Strategy” yang dikarangkan Nadya Zhexembayeya, kajian yang dilakukan ke atas 43 tanaman sayuran dari tahun 1950-1999 menunjukkan penurunan kandungan vitamin C sebanyak 20%, zat besi 15% dan riboflavin sebanyak 38%.

how-to-prevent-food-waste

Jumlah pembaziran makanan telah meningkat sebanyak 50% sejak tahun 1970-an iaitu pada masa yang sama penurunan harga dan kandungan nutrisi telah berlaku.

Penyelesaian masalah pembaziran makanan ini memerlukan pendekatan holistik dari semua pihak. Pertamanya, para meniaga perlu menghapuskan pendekatan beli-satu-percuma-satu. Pendekatan ini mungkin memudahkan para peniaga melariskan stok jualan mereka, tetapi kebanyakan daripada makanan ini akan terus dibuang ke dalam tong sampah.

Selain itu, makanan yang hampir kepada tarikh luput pula boleh dijual dengan harga yang sangat rendah atau didermakan kepada mereka yang memerlukannya.

download

Tanggapan pengguna merupakan antara masalah rumit yang perlu diselesaikan. Penurunan harga makanan yang berlaku telah menyebabkan komoditi ini tidak lagi dihargai. Para pengguna perlu diberikan maklumat lengkap tentang cara-cara penyimpanan makanan yang betul serta maklumat nutrisi makanan yang menyeluruh agar makanan yang dibeli benar-benar dimanfaatkan.

Pelabelan tarikh luput pula haruslah dilakukan dengan jelas untuk mengelakkan makanan disimpan terlalu lama. Mungkin pada masa hadapan, mesin peti sejuk kita akan dilengkapi dengan teknologi yang boleh mengesan makanan-makanan yang menhampiri tarikh luputnya.

Pemaju perumahan juga boleh membantu untuk mengurangkan jumlah pembaziran makanan ini dengan melengkapkan rumah-rumah yang dibina dengan perkhidmatan pereputan lebihan makanan. Lebihan makanan yang reput itu pula boleh dijadikan baja kompos.

compost-the-food

Akhir sekali, langkah-langkah yang dicadangkan ini adalah langkah-langkah kecil yang boleh kita lakukan tetapi ianya boleh membawa kesan yang besar di dalam mengurangkan pembaziran makanan.

Era Baru

 

Share

Video Popular

Ad will display in 10 seconds