Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Minyak (OPEC) telah mencapai kata sepakat untuk mengurangkan jumlah pengeluaran minyak mentah di pasaran. Akan tetapi, cubaan kartel tersebut untuk menaikkan harga komoditi itu bakal menemui kegagalan ekoran permintaan global yang lemah, peningkatan produksi syal Amerika Syarikat (AS), serta pelaksanaan polisi tenaga baru yang akan  dilaksanakan bakal-presiden AS, Donald Trump.

Negara-negara ahli pertubuhan OPEC telah bersetuju untuk mengurangkan pengeluaran bekalan minyak mentah buat kali pertama sejak tahun 2008. Harga minyak mentah di pasaran telah melonjak naik lebih 15 peratus beberapa hari selepas pengumuman persetujuan tersebut dibuat pada 30 November yang lalu. Indeks tenaga S&P 500 pula meningkat sebanyak 6%.

“Kita sudah dapat melihat kesan jangka pendeknya di pasaran, tetapi itu tidak bermakna akan berlaku pemulihan harga bagi jangka masa panjang,” jelas Hillard Huntington, Pengarah Eksekutif Forum Pemodelan Tenaga di Universiti Stanford.

“Saya tidak fikir harga minyak pasaran akan meningkat kukuh sehinggalah kita lihat peningkatan permintaan bagi komoditi minyak – iaitu apabila kedudukan ekonomi meningkat kukuh berbanding sekarang,” Huntington menambah.

Setelah beberapa bulan tempoh rundingan berlalu, pertubuhan OPEC mengambil keputusan untuk mengurangkan produksi minyak mentah sebanyak 3.5 peratus kepada 32.5 juta tong sehari. Pengurangan produksi itu akan bermula pada bulan Januari tahun hadapan dan akan berlanjutan selama 6 bulan.

Tindak balas AS

Walaupun ianya masih terlalu awal untuk mengetahui sama ada keseluruhan negara ahli pertubuhan OPEC akan mematuhi perjanjian tersebut, syarikat-syarikat syal Amerika Syarikat dikatakan bakal bertindak balas terhadap perkembangan itu dengan meningkatkan jumlah pengeluaran minyak mentah mereka. Tindakan ini dipercayai berupaya untuk menurunkan semula harga komoditi tersebut.

Walau bagaimanapun, menurut Phil Flynn, seorang penganalis kanan syarikat Price Futures Group, tindak balas AS tidak akan di laksanakan dalam jangka masa terdekat seperti yang dijangka ramai pihak. Ianya akan mengambil masa.

Berdasarkan laporan yang disediakan Flynn, “pengurangan produksi ini bakal melonjakkan permintaan komoditi syal, tetapi ianya akan mengambil masa sekurang-kurangnya setahun bagi produksi AS untuk sampai ke tahap yang dicapainya setahun lalu.”

Pengeluaran minyak AS kini berada pada 8.7 juta tong sehari – pengurangan lebih sejuta tong berbanding pengeluaran tertingginya tahun lalu. Sebelum ini, pertubuhan OPEC, yang diketuai negara Arab Saudi, mempunyai kuasa untuk mengawal harga minyak di pasaran. Namun begitu, pengeluaran minyak syal yang dikeluarkan syarikat-syarikat AS baru-baru ini telah mengubah kuasa dinamik pasaran minyak antarabangsa.

(Bloomberg)
(Bloomberg)

Pengeluaran minyak mentah AS telah meningkat dua kali ganda dari tahun 2012 hingga 2015 ekoran revolusi syal yang bermula beberapa tahun yang lalu. Ianya juga mewujudkan persaingan di dalam penghasilan teknologi baru di dalam proses pengekstrakan minyak.

Hal ini telah menyebabkan penurunan penawaran minyak global dan seterusnya kepada kejatuhan harga minyak yang bermula pada tahun 2014. Kesannya, sebanyak satu pertiga daripada syarikat syal yang beroperasi telah menanggung kerugian besar dan jatuh muflis.

“Negara ahli pertubuhan OPEC menjual minyak mentah pada paras harga yang tidak menguntungkan untuk menurunkan lagi harga minyak di pasaran. Tindakan ini menyebabkan syarikat-syarikat syal terpaksa menanggung lebih banyak kerugian dan akhirnya gagal bersaing,” jelas Flynn lagi.

Namun, walaupun berdepan dengan cabaran kejatuhan harga komoditi tersebut, syarikat-syarikat syal tetap tegar dan bertindak balas dengan mengurangkan kos operasi yang ditanggung mereka.

Bergantung kepada pematuhan negara ahli pertubuhan OPEC kepada perjanjian terbaru tersebut, dan juga kepada pengurangan lanjut harga minyak oleh negara bukan ahli pertubuhan OPEC seperti Rusia, syarikat pelaburan Goldman Sachs menjangkakan harga minyak Brent akan diletakkan pada harga di antara $56.50 dan $62.50 setong pada suku pertama tahun 2017.

Walau bagaimanapun, perkara yang terpenting bagi industri minyak dan aktiviti ekonomi AS ialah harga minyak yang stabil, menurut Huntington.

Lonjakan harga, sama ada ianya naik atau turun, akan menimbulkan pelbagai masalah kepada aktiviti ekonomi. Hal ini akan menimbulkan ketidakpastian yang boleh menjejaskan sektor perniagaan di AS, jelasnya lagi.

(EDUARDO MUNOZ ALVAREZ/AFP/Getty Images)
Donald Trump membayangkan pelaksanaan polisi tenaga bersifat nasionalis. (EDUARDO MUNOZ ALVAREZ/AFP/Getty Images)

Polisi sektor tenaga baru dan realiti harga pasaran

Bakal-Presiden AS, Donald Trump, membayangkan pelaksanaan polisi tenaga bersifat nasionalis. Visi tersebut disandarkan kepada cita-cita negara Amerika Syarikat untuk membekalkan sendiri keperluan tenaga yang diperlukan negaranya di samping mengeksport komoditi tenaga itu kepada negara-negara lain. Trump bercita-cita untuk mengurangkan jumlah pengimportan minyak, meningkatkan pengeluaran hasil domestik, serta menghapuskan pengaruh pertubuhan OPEC ke atas harga minyak di pasaran AS. Beliau juga ingin mengguna pakai rizab minyak dan syal AS yang belum diterokai yang, pada masa yang sama, bakal mewujudkan jutaan peluang pekerjaan baru di sektor penghasilan tenaga.

“Menyatakan hasrat adalah satu perkara; merealisasikan dan meluluskan polisi pula adalah satu perkara yang lain,” jelas Alan Krupnick, pengarah bersama kumpulan pemikir Resources for the Furure, dalam laporan beliau.

“Keadaan sebenar ekonomi, termasuk situasi harga minyak semasa, bakal mengecewakan pentadbiran Trump,” tambah Krupnick.

“Sekiranya harga diletakkan terlalu rendah, produksi tidak akan meningkat tanpa subsidi dalam apa jua bentuk sekalipun. Dan agak sukar untuk melihat anggota-anggota Kongres Republikan menyokong pendekatan ini,” jelas beliau lagi.

Menurut Huntington pula, selain pemberian subsidi, antara pendekatan lain yang boleh diambil untuk meningkatkan pengeluaran domestik serta mewujudkan peluang pekerjaan ialah dengan meningkatkan penggunaan minyak dalam negara. Namun pendekatan ini sukar diambil kerana kebanyakan permintaan untuk komoditi minyak adalah daripada sektor swasta.

“Amerika Syarikat berpotensi untuk menghapuskan kebergantungan bekalan tenaganya dengan negara lain. Namun saya tidak fikir ianya akan berlaku pada harga minyak pasaran hari ini,” jelas Huntington.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Benua Amerika GLOBAL

Video Popular

Ad will display in 09 seconds