Samsung Electronics Co Ltd telah membuat keputusan untuk menggantung pengeluaran Galaxy Note 7 susulan laporan kebakaran pada peranti gantian.

Menurut agensi berita Korea Yonhap, keputusan ini diambil menerusi kerjasama dengan pihak di China dan Amerika Syarikat. Tindakan ini mungkin juga melibatkan kilang Samsung di Vietnam yang membekalkan peranti itu.

Sehingga setakat ini, Samsung belum lagi menawarkan komen atas laporan tersebut.

Menurut Bloomberg, Samsung telah memilih untuk berhenti menghasilkan Note 7 apabila sebilangan besar pengedar mereka di Amerika Syarikat menghentikan penjualan Note 7 disebabkan oleh kebimbangan tentang isu-isu keselamatan.

Kebakaran gantian Note 7 berlaku hanya beberapa hari selepas peranti gantian dimulakan. Sebelum ini, Samsung mengumumkan penggantian 2.5 juta buah telefon pintar yang dijual di seluruh dunia dan memastikan bahawa Note 7 adalah selamat selepas diganti.

Setakat ini, 5 unit Note 7 yang diganti telah terbakar di Amerika Syarikat. Kes letupan yang kelima berlaku di Houston, Texas. Menurut The Verge, Daniel Frank berkata Note 7 beliau yang terletak di atas meja terbakar semasa dia makan tengah hari bersama isteri dan anak perempuannya.

Beberapa pengedar terbesar di Amerika Syarikat oleh AT & T Inc Samsung dan T-Mobile USA Inc. mengumumkan penjualan Nota 7 akan dihentikan atas sebab keselamatan, menurut Bloomberg.

“Berdasarkan laporan baru-baru ini, kita tidak lagi menggantikan Note 7 yang baru kepada pengguna, sementara menunggu siasatan lanjut kejadian itu dilaporkan,” kata Fletcher Cook, jurucakap AT&T Inc dalam kenyataan beliau.

AT & T dan T-Mobile adalah dua daripada tiga pengedar Samsung yang terbesar di Amerika Syarikat, menurut Bloomberg lagi.

Maybe you're interested :

Share

Video Popular

Ad will display in 09 seconds