Sebuah stesen radio yang menyiarkan propaganda ISIS di Iraq telah dibom oleh tentera Iraq.

Seorang jurucakap memberitahu NBC News bahawa Stesen Al-Bayan, salah satu alat penyiaran propaganda yang paling penting untuk ISIS, telah  lenyap pada hari Ahad selepas ia dibom oleh jet tentera Iraq.

“Mereka digunakan untuk menyiarkan lagu -lagu yang menggalakkan orang ramai untuk menyertai mereka,” kata jurucakap yang tidak dikenali nama. Ia juga menggesa orang ramai “untuk berdiri terhadap kerajaan dan rakyat digalakkan untuk menjadi pengganas di bawah nama jihad,” katanya.

Menurut Agensi Berita Ahlul Bait, semua kakitangan stesen radio tersebut telah dibunuh dalam pengeboman itu. Stesen tersebut digunakan untuk menyiarkan mesej di seluruh wilayah Nineveh. “Kumpulan ISIS juga menggunakan stesen radio ini untuk menyiarkan arahan dan panduan untuk ahli-ahlinya.”

Seorang lelaki yang melarikan diri ke Mosul tahun lepas memberitahu NBC bahawa ISIS menggunakan banyak cara untuk menyiarkan propaganda mereka — stesen radio Al-Bayan adalah salah seorang daripada mereka.

“Saya percaya bahawa pemusnahan stesen radio tersebut boleh dianggap sebagai satu tamparan kepada ISIS,” katanya. Kumpulan pengganas ini juga menyiarkan propaganda mereka melalui pembesar suara yang didirikan oleh mereka di tempat-tempat awam, termasuk pasar.

Menurut Reuters, Syrian Free Army, FSA, telah mendekati wilayah ISIS sejak Ogos 24. Kampung yang berhampiran dengan Dabiq telah dikawal oleh mereka.

Era Baru

Maybe you're interested :

Share
Kategori: Asia GLOBAL

Video Popular

Ad will display in 09 seconds